MCD logo Menu


For å diagnostisere Castleman sykdom på riktig måte vil legen:

DoctorSpørre om symptomene dine og din sykehistorie
Fortell legen om symptomene dine og når de startet. Fortell dem også om eventuelle andre sykdommer eller medisinske tilstander du har eller har hatt tidligere.


ExaminationUtføre en fysisk undersøkelse
Legen din vil sjekke lymfeknuter, milt og lever. De kan også se etter tegn på infeksjon – dette er fordi infeksjon er den vanligste årsaken til store lymfeknuter.


Blood TestsBestille blod- og bildeprøver
Legen din vil bestille blodprøver. Mye informasjon kan innhentes fra en blodprøve for å hjelpe til med diagnostisering. Legen din vil lete etter bestemte stoffer i blodet som kan være høyere eller lavere hos pasienter med Castleman sykdom.
Legen vil også sende deg til bildetaking, f.eks. røntgenbilder eller skanninger, som vil vise hovne eller store lymfeknuter eller andre problemer som kan forårsake symptomene dine.


BiopsyAnbefale en lymfeknutebiopsi
Hvis legen fortsatt tror du kan ha Castleman sykdom etter å ha gjennomgått symptomene, undersøkelsen og testresultatene, vil han eller hun anbefale en lymfeknutebiopsi for å bekrefte diagnosen. En lymfeknutebiopsi er når hele eller deler av den påvirkede lymfeknuten fjernes i en mindre operasjon. Et mikroskop brukes deretter til å undersøke lymfeknuten for å fastslå om det er endringer som vanligvis forekommer ved Castleman sykdom.

Det kan ta litt tid før legen din stiller en korrekt diagnose med Castleman sykdom, siden den er en svært sjelden sykdom og symptomene ligner på symptomer som oppstår ved andre sykdommer.

Under diagnostisering og behandling av Castleman sykdom kan du bli henvist til spesialleger som kjenner bedre til diagnostisering og behandling av denne sjeldne sykdommen.

Kilder:
American Cancer Society: https://www.cancer.org/cancer/castleman-disease
Genetic and Rare Diseases Information Centre, Multicentric Castleman disease: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9644/multicentric-castleman-disease
National Organization for Rare Disorders: https://rarediseases.org/rare-diseases/castlemans-disease/